DAT-positiv

Som sagt.. Emil var DAT positiv. Det beror på att vi hade olika rhesusfaktor. Jag som är Rh-negativ hade i slutet av graviditeten bildat antikroppar mot Emils blod eftersom han var Rh-positiv. hmm..för alla ni som inte arbetar inom vården ska jag ta de här från början.. här är lite information från 1177 hemsida
 

Blodet innehåller röda blodkroppar. De kan se lite olika ut hos olika människor, och därför finns en indelning i de olika blodgrupperna A, B, AB och 0 (noll). Dessutom är blodgruppen antingen Rh-positiv, som är vanligast, eller Rh-negativ. Om man är gravid med ett foster som har Rh-positiv blodgrupp och man själv har Rh-negativ blodgrupp kan man bilda antikroppar mot fostrets blod, om överföring av blod sker mellan en själv och fostret. Det kan vara riskfyllt för fostret. Det är ovanligt att det händer, men ibland kan små mängder av fostrets blod passera över till kvinnan. Det kan ske i samband med förlossningen eller om man till exempel gör ett fostervattenprov. Det är bara om man är Rh-negativ och bär ett Rh-positivt foster som man kan bilda sådana antikroppar.

 

Om blodet överförs i samband med förlossningen spelar det ingen roll för det barn som just har fötts. Om man blir gravid igen kan däremot nästa barn angripas av antikropparna och bli allvarligt sjukt. Om man är Rh-negativ och har fött barn testas därför alltid barnets blodgrupp direkt efter förlossningen genom provtagning av navelsträngsblodet. Om barnet är Rh-positivt får man en spruta med det förebyggande läkemedlet.

 

När dem tog blodprovet från navelsträngen gjordes ett DAT  (Direkt antiglobulin test), de visade på att antikroppar var bundna till de röda blodkroppar. Dessa antikroppar attackerar och förstör bebisens röda blodkroppar, vilket ledde till gulsot i Emils fall. När de röda blodkropparna bryts ner bildas ett ämne som heter bilirubin och det är de ämnet som skapar gulheten i huden.

 

När bilirubin går ut i blodet därför att levern inte bryter ner det tillräckligt snabbt ger det upphov till en gul hudton. Om ditt barn ser väldigt gult ut kommer man att ta prov för att mäta hur mycket bilirubin som finns i blodet. Om bilirubinvärdet är mycket högt, kan det leda till allvarliga skador på nervsystemet.

 

Nyföddhetsgulsot är mycket vanligt och går normalt över av sig själv utan behandling, men det är viktigt att bebisen mår bra, är pigg och äter bra. Direkt när vi kom över på BB hade dom svar på att Emil var DAT-postiv och därför besluta dom från en gång att han skulle få stödmatning med ersättning var tredje timme. Eftersom bilirubinämnena i blodet lämnar kroppen främst genom urin och avföring men även genom solning i dagsljus. Från början matades han med en liten kopp för han var så svag på att suga sen övergick dem till nappflaska. 10 ml/mat tillfälle första dagen.. 20 ml/var tredje timme andra dagen och 30ml/per tillfälle tredje dagen osv. Som ni kanske vet har bebisar inte större magsäckar än så från början.. Vilket gjorde att han blev mätt och ville inte ta bröstet. Innan varje matningstillfälle prövade jag att amma honom.. ofta gick de inte alls.. han blev bara arg och skrek. Eftersom mjölken ännu inte runnit till.. han blev så otålig när han inte var van att behöva jobba för maten, den skulle ju bara rinna in i munnen. ;> Men jag ville verkligen amma honom så vid varje matningstillfälle pumpade jag för att stimulera så att mjölken skulle komma igång. Såå jag förstod ju varför han blev frusterad.. kom ju inte mycket mjölk från början.

 

Vi var på BB i 6 dagar..under hela den tiden fick vår lilla grabb stödmatning och de tog blodprov varje dag för att hålla koll på bilirubinvärdet. Värdet gick lite upp och ner.. men han låg under solningsgränsen. Jag fascinerades av hur duktiga barmorskorna var på att ta proverna.. sticka i hans små små vener på handen. Emil var så lugn och duktig när som stack honom.. kan ju bero på sockerlösningen han fick... haha. När bilirubinvärdet äntligen stabiliserats fick vi "tillstånd" att åka hem. SÅÅ SKÖNT men i bakhuvudet var jag ändå orolig för hur de skulle fungera hemma med amningen. De hade i alla fall blivit mycket bättre efter dag 4 då mjölken runnit till. De flesta av personalen tyckte jag mycket bra om men jag upplever att de gav SÅÅÅ olika råd. "Du kan göra så här för att han ska suga bättre.. sen kommer nästa och säger att du absolut inte ska göra så"...;) Tur man ändå är trygg och kan ta de vara på de bästa råden som fungerar och lämna de andra.

 

En natt jobbade en riiiktig babushka.. hon hade många olika åsikter om saker och ting. Man skulle bland annat absolut inte ge barnet napp.. dom får bara fula tänder och måste ha tanställning utav de.. soo you know ;) under hennes 36 år som barnmorska hade hon aldrig rekomenderat napp! Men hon hade ändå lite roliga kommentarer... Tänk på ryskbrytning "Idag dina bröst är som plättar... imorgon dom vara som bomber!!" ;D De hade hon ju rätt i.. haha. Det är sååå skönt att amningen fungerar bra nu. Börja fungera hur bra som helst då vi kom hem så Emil har bara fått ersättning några gånger första veckan och nu helammar jag honom. Han växer och frodas.. på en månaders besöket på BVC vägde han 4250g och var 56 cm lång. Stor killen har börja få kinder och veck. ;D Såå fantiskt och mysigt detta nya liv är! Han är söt även då han skriker..<3

 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Linnea

Vilken fantastiskt gullig kille ni fått!! Och skönt att ni mår bra allihopa :)
...intressant läsning om immunisering, jag är ju också rhesus-negativ och mest troligt är Petter positiv. Kunde dom se något på blodprovet som togs på MVC i v 28 (för mig iaf) att det bildats antikroppar eller tror dom det hände efter det?

Svar: Tack så mycket! ;) åååh snart har ni också en liten skatt hos er.. sååå kul! Dom tog blodprovet där kring v 28 för mig också men då hade de inte bildats några antikroppar. Som dom förklara för mig hade de hänt just i slutet av graviditeten. Om Emil behagat komma på beräknat datum kanske vi hade sluppit allt de där men de är ju svårt att veta. Jag misstänker att de kanske blev något vid hinnsvepningarna.. de var nog iaf då jag fick min infektion. vilken vecka är du nu i Linnea?
Linn Vikberg

2013-06-15 @ 20:37:02
Postat av: Hanna

Huvva.. De är så jobbigt när man inte kan göra dom nöjd! Vad duktigt att du kämpade på :) Så skönt att amningen funkar bra nu för er,för de är ju riktigt smidigt då det funkar. Han är så söt eran Emil!

Svar: Joo de är riktigt jobbigt! Som tur är har vi oftast en väldigt nöjd kille! :) Jaa däremot verkar jag ha lätt till att få mjölkstockning. har ännu aldrig fått feber men dyker upp någon öm knöl ibland... Drygt hoppas de är övergående! Han tackar för komplimangen. ;)
Linn Vikberg

2013-06-20 @ 21:29:05
URL: http://hannaamandaisaksson.blogg.se
Postat av: Linnea

Nä det är ju svårt att veta... Vecka 32 för oss nu, så det börjar närma sig så smått =). Glad Midsommar!!

2013-06-21 @ 12:57:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0