Morotsfrallor!

Idag har ugnen fått värma huset! Det blev bland annat dessa saftiga goda bröd!

MOROTSFRALLOR 16 portioner/st.

8 dl

Mjölk

150 gram

Margarin

2 paket

Jäst

4 tsk

Salt

8 dl

Rivna morötter

10 dl

Rågsikt

2 dl

Grahamsmjöl (kan uteslutas)

14 dl

Vetemjöl

1. Skala och riv morötterna. (8 dl rivna morötter är ca 400 g eller 4 jättestora morötter.)

2. Smula ner jästen i en bunke.

3. Smält margarinet i en kastrull. Häll på mjölken och värm vätskan till 37 grader.

4. Häll lite av degvätskan i bunken och rör tills jästen har löst upp sig ordentligt. Häll i resten av degvätskan.

5. Tillsätt salt, morötter, rågsikt, grahamsmjöl och ca 10 dl av vetemjölet. Grahamsmjölet kan uteslutas, ta då mer av rågsikten istället.

6. Arbeta degen i ca 10 minuter i maskin (lite längre tid om du gör det för hand).

7. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

8. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den snabbt tills den är smidig och lättjobbad. Tillsätt mjöl efterhand tills degen inte längre är kladdig. Ta bara lite mjöl i taget för om det blir för mycket blir brödet torrt.

9. Dela degen i 16 delar och forma till bollar. Lägg bollarna på plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Ca 4-5 bollar per plåt är lagom om du gjorde 16 frallor. Jag gjorde dem lite mindre eftersom de ändå jäste upp och blev riktigt stora!

10. Om du vill kan du pensla med ett vispat ägg och strö över t.ex. solroskärnor, pumpakärnor och pinjenötter.

11. Låt frallorna jäsa under bakduk i 30 minuter till. (Sätt in första plåten efter 20 minuter för att undvika att den sista plåten blir överjäst.) 12. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Lycka till.. De blev riktigt goda! ;D


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0